top of page
Yazarın fotoğrafıSelen Baranoğlu

Akşam Rutinim

Rutinlerin öneminden, özellikle de sabah rutinlerinden sık sık bahsediyorum.

Rutin kelimesini gündelik işleri organize etme alışkanlığının karşılığı olarak kullanıyorum. Rutinler olduğunda hayat daha basit oluyor. Hedeflerinizi gününüze dahil edebiliyor ve yaşantınızla ilgili hep uyanık kalıyorsunuz. Tabii sadece gündelik organizasyon ve farkındalık sağlama aracı olarak bakmamak gerek rutinlere. Aynı zamanda rutinler sayesinde kendinizi şımartabiliyor ve kendinize iyi gelecek anlara alan açabiliyorsunuz.


akşam çay içen kadın minimal ev

Sabah rutinimden daha önce bahsetmiştim. Benim için günü verimli ve iyi geçirmenin koşulu gibi sabah rutinlerim. Fakat yine bir o kadar sevdiğim başka bir rutinim daha var. Akşam rutini. Yani yatağa gitmeden önceki son bir saatte yaptıklarım ve özellikle yapmadıklarım, yapmaktan kaçındıklarım.


Akşam rutinlerinin önemi ertesi güne iyi bir başlangıç yapmama imkân tanıyan alışkanlıklar olması. Fakat diğer bir önemi ise kendime şefkatle davrandığım, kendime özen gösterdiğim, gün içinde ne yaşanmış olursa olsun hepsini geride bırakıp dinginleştiğim anlar olması.


Eğer rutinlerin önemi konusunda ikna olduysanız, kendinize gerçekten iyi davranmanın ve değer vermenin de önünü açmışsınız demektir.


Bana en çok sorulan sorulardan biri “Nasıl?” sorusu.


Nasıl erken kalkacağım?

Nasıl hayatımı basitleştireceğim?

Nasıl kendime değer vermeyi öğreneceğim?

Nasıl hayattan keyif alarak yaşayabileceğim?

Nasıl kendimi şımartacağım?

Nasıl dinginleşeceğim?


Bütün “Nasıl” sorularının cevabı bütünde aynı, detaylarda ise farklı aslında. Bütünde aynı olan ve herkesi kapsayan cevap şu: Yeni bir alışkanlık edinerek. Bunun anlamı işe yaramayanı bırakmak ve istenilen davranışa yol açacak alışkanlıklara alan açmak.

Detaylarda herkes için farklı olan cevap ise şu: Kendi yaşam önceliklerine ve tercihlerine göre şekil almak.


Burada kendi yaşantımdan örnekler verdiğim ve deneyimlerimi aktardığım bu tip yazılar doğal olarak benim önceliklerimi ve tercihlerimi yansıtıyor. Yazılanların hepsi size uymayabilir. Bazıları şimdiki hayat gerçekliğinizde size imkânsız gelebilir, bazıları ise gereksiz. Fakat önemli olan bunlardan feyz alarak kendi rutininizi oluşturmanız. Asıl amacınız, kendiniz için önemli olan şeylere alan açmak olmalı.


Akşamlar, biten enerjimizi yeniden depoladığımız anlar.

Öncelikle biraz yavaşlamayı, ortamın dinginleşmesini sağlamaya çalışıyorum ve bunu artık evdekiler de benimsedi. Evde iki tane genç erkek çocuk olması (11 ve 16 yaşlarında) ayrı bir zorluk yaşatsa da onlara da bu konuda açık açık gün sonunda yorgun olduğumu ve sakinleşmek, yavaşlamak istediğimi söylüyorum. Bu durumda beni anlamaları inanın hiç önemli değil, o süre içinde “tamam” deyip kendi odalarına geçmeleri veya evdeki sakinliğe ayak uydurmaları bana yetiyor.


akşam evde yanan mumlar

Bazı akşamlar (çocukların maçları olduğu zamanlarda özellikle) eve neredeyse yatmadan bir saat kadar önce geliyoruz. Veya arkadaşlarımızı evde ağırladığımız akşamlarda yalnız ve dingin ortamlar oluşturmak mümkün olmuyor. Fakat geriye kalan standart günlerde evde bu rutinleri uyguluyorum.


Kendimizi bütün gün oradan oraya koşturan bir elektrikli araba gibi düşünelim. Akşam eve geldiğimizde tüm enerjimiz boşalmış oluyor. Normalde arabamızı sabaha enerji (yakıt) dolsun diye akşamdan güç ünitesine bağlıyor ve sabaha kadar elektrikle şarj ediyoruz, değil mi? İşte aynısını kendimize de yapmamız lazım. Şanslıyız; çünkü gece uykusu süreci bizim en doğal yakıtımız. Sabaha enerji toplayarak uyanmanın en basit yolu iyi bir uyku.


Gelgelelim iyi bir uyku için zihinsel olarak rahatlamış olmak çok mühim. İşte bu yüzden akşam rutinlerini yaşantınıza adım adım dahil etmelisiniz. Gün boyunca üzerimizde biriken stresi atmak için akşam saatleri harika bir fırsat sunar.


Akşam rutinimde neler yapıyorum?

Yatmadan bir saat kadar önce yaptığım şeyler;

  • Ertesi güne hazır olmak için kilit noktalarımı gözden geçiriyor ve sabaha istediğim gibi bulmak için gerekli düzenlemeleri yapıyorum. Mutfak tezgâhı ve yemek masası kilit noktalarım.

  • Ne giyeceğimi hazırlıyorum. Ertesi güne ne giyeceğim konusunu netleştiriyorum. Sade bir gardıropla bu iş çok kolay oluyor. Çoğunlukla evden çalışsam da her sabah sanki dışarı çıkacakmış gibi giyinip hazırlanıyorum.

  • Ajandama bakıyorum. Ertesi günün işleri için genel bir tarama yapıyorum.

  • Sakinleştirici bir içecek hazırlıyorum. Özellikle kışın, bitki çayları içmeyi çok seviyorum yatmadan önce. Kendime bir ıhlamur veya kış çayı demliyorum.

  • Yazıyorum veya biraz okuma yapıyorum. Yazıyorsam defterime bazen geçirdiğim gün ile ilgili bazen de içimden gelen konularla ilgili notlar alıyorum. Yazmak da okumak da zihnimi rahatlatıyor.

  • Duş alıyorum ve dişlerimi fırçalıyorum.

  • Yüzüme kremlerimi sürüyorum.

  • Bir bardak su içiyorum. Ve yatıyorum.


Bu süreçlerde imkan oldukça arka planda dingin ve enstrümental Zen müzikleri, klasik müzik gibi tarzlarda müzik dinlemeyi seviyorum.  


Neler yapmıyorum?

Yatmadan bir saat kadar önce kesinlikle yapmadığım veya yapmaktan özellikle kaçındığım şeyler;

  • Sosyal medyaya bakmıyorum. Zihnimi aşırı derecede uyardığı için uykumu kaçırıyor. Başkalarının hayatını izleyerek kıymetli uykumdan fedakarlık yapmak istemiyorum.

  • Ekranı açmıyorum. Yani ekranı karartıyorum. Mümkün olduğunca telefon, televizyon, bilgisayar ekranından kendimi uzak tutuyorum.


Kendi ihtiyaçlarınıza göre bir rutin belirlediğinizde bazı maddeler değişecektir tabii ki, fakat güzel uyanmak ve güne iyi başlamak için günü iyi bitirmek ve iyi uyumak gerekir diye düşünüyorum. Ne de olsa yarını bugünden inşa ediyoruz.


beyaz battaniye üzerinde kitap kahve

Kendi deneyimlerimden sonra sizin için de genel bir akşam rutini çerçevesi çizmek istedim. Bu dört başlığı kapsayacak şekilde bir plan hazırlayabilirsiniz.

İşte akşam rutini için 4 ana başlık.


  1. Günü geride bırakın

Kendinize gün bitti ve elimden geleni yaptım demeyi alışkanlık haline getirin. Her ne yaşanırsa yaşansın kendinizi yargılamayın, sadece kabullenin ve ilerleyin.

  1. Yavaşlayın

Ekranı kapatın ve birkaç dakika derin derin nefes alıp verin. Günlüğünüze bir şeyler yazabilir veya biraz esneme hareketleri ekleyebilirsiniz akşamınıza.

  1. Küçük ritüeller ekleyin

Ilık bir duş alın, lavanta yağı gibi rahatlatıcı bir kokuyla bilek içlerinizi ovun.

Sevdiğiniz bir bitki çayı hazırlayın.

  1. Kendinize zaman ayırın

Sevdiğiniz bir kitaptan birkaç satır okumak, sakin bir müzik dinlemek, kısa nefes egzersizleri yapmak gibi küçük aktivitelerle kendinizi ödüllendirin.


Unutmayın akşam rutinleri sadece sıradan bir alışkanlık değil, aynı zamanda kendinizi önemsemenin bir yoludur. Siz kendinize şefkat gösterdikçe hayat da size karşı nazik olacaktır. Bugünden başlayarak kendinize bir akşam ritüeli hediye edin.

Comments


bottom of page