“Sadelik en yüksek gelişmişlik düzeyidir.” Leonardo Da Vinci
Basit yaşam kavramı pek çok insan için farklı anlamlara gelebilir. Bana göre basit yaşam, hayatı özüne uygun yaşamaktır. Bunun bir yaşam becerisi olduğunu düşünüyorum çünkü bu öğrenilebilen, geliştirilebilen bir olgu.
Basit yaşamak için Basit ve Mutlu Yaşam kitabımda da değindiğim iki temel adım var:
1. Önceliklerini belirle
2. Fazlalıkları ele
Bu sayede kaosun yerini dinginlik alır ve siz de gerçekten sizin için önemli olan şeylere alan açarsınız hayatınızda.
Mesela gereksiz yere zamanınızı çalan şeyleri fark edip onları hayatınızdan çıkardığınızda sevdiğiniz insanlarla birlikte olmak ve sevdiğiniz şeyleri yapmak için vaktiniz olur. Veya gereksiz eşyaları evinizden gönderdiğinizde, size gerçekten değer katan ve sizin de anlam verdiğiniz eşyalar kalır size.
Tabii, basit yaşamak gerçekten zordur. Bir kere varılacak bir hedef değil, yaşam boyu içinden geçilecek bir süreçtir basit yaşam. Bazen ileri gidersiniz ama bazen de gerilersiniz. Hepsi normal.
Eğer basit yaşamla gerçekten ilgileniyorsanız ve yaşam kalitenizi bu sayede yükseltmek istiyorsanız bu maddeler başlangıç için size iyi bir yol haritası olabilir. İlgilenmiyorsanız, yazının devamını okumanıza gerek yok.
Basit Yaşam Manifestosu - 20 Fikir
Basit yaşam manifestosundaki fikirler (veya öneriler) hayatınızı basitleştirmenizde size yardımcı olacaktır ama hiçbiri değişmez, katı öneriler değildir. Her insanın yaşam gerçeği, hayatı, öncelikleri farklı olduğu için kendi hayatını basitleştirmek için uygulayacağı adımlar da değişiklik gösterecektir elbette.
Buradaki adımları değişmez sihirli bir reçetenin maddeleri olarak değil, kendi hayatınıza göre adapte edip değiştirebileceğiniz gerçekçi öneriler olarak düşünün. Size hitap eden ve uygulaması uygun olanları bulun ve yaşantınıza geçirin.
Not: Her maddeyi aynı anda uygulamak zorunda değilsiniz. Tek bir şeye odaklanmak ve onu hakkıyla yapmak, aynı anda pek çok şeyi yarım yamalak yapmaktan iyidir.
Yaşam önceliklendirmesi yapın. Şu anda sizin için en önemli olan 5 tane şeyi yazın. Hayatınızın bu döneminde sizin için en önemli olan şey ne? En çok neye değer veriyorsunuz? Hayatınızda şu anda en çok yapmak istediğiniz 5 şey ne? Hayatı basitleştirmek ilk olarak bu önceliklendirmeyi yapmakla başlar çünkü yaşam kalitenizi arttıracak şey sizin için gerçekten önemli olan bu şeylere yer açmaktır, ki bu sayede onları yapabilmek için zaman ve alan bulabilesiniz.
Zaman değerlendirmesi yapın. Gününüzü nasıl geçiriyorsunuz? Güne gözlerinizi açtığınız andan uykuya gideceğiniz ana kadar bir gün içinde neler yapıyorsunuz? Bir liste yapın ve listedeki şeylerin hayat önceliklerinizle paralel, uyumlu, olup olmadığını değerlendirin. Eğer uyumlu değillerse, o şeyleri listenizden çıkarın ve yerine önemli olanı koyun. Bir gününüzü yeniden dizayn edin.
Sorumluluk değerlendirmesi yapın. Yaşam gerçeklerinize bakın ve bu süreç içinde üzerinizdeki sorumlulukları listeleyin. Hobilerinizden çocukların okul aktivitelerine, iş yerindeki projelerinizden özel hayatınızdaki sorumluluklarınıza, yaptığınız ek işlere kadar her şeyi göz önünde bulundurun. Bunlardan hangilerini yapmak size bir şeyler katıyor? Hangilerini severek yapıyorsunuz? Bunlardan hangileri yukarıda önceliklendirdiğiniz 5 şey ile paralel, uyumlu? Onlarla uyumlu olmayanları listeden çıkartın.
Görevlerinizi basitleştirin. Bir günümüz sayısız görev ve yapılacaklar listesiyle doludur genellikle. Eğer yapılacaklar listenizdeki her şeyi aynı anda yapmayı hedeflerseniz, hiçbir zaman başarılı olamazsınız. Üstüne üstlük, sizin için gerçekten önemli olan maddeleri asla yapamazsınız. Temel ve gerekli görevlere odaklanın ve kalanları listenizden çıkartın.
Ev işlerini basitleştirin. Biliyorum, söylemesi kolay ama uygulaması oldukça ütopik gözüken bir şey. Fakat ev içinde yaptığınız işlere biraz odaklanınca gayet uygulanabilir bir madde. Ev işi olarak neler yapıyorsunuz? Bazen ev içindeki yapılacaklar listesi diğer yapılacaklar listesinden çok daha uzun olabilir. Böyle bir durumda gerçekten yapmaktan keyif aldığınız şeylere nasıl zaman bulabilirsiniz? Bu işerli üzerinizden atmak için nasıl seçenekleriniz var? Elemek, yardım istemek, paralı hizmet almak, atamak… Size uyanları seçin.
Hayır demeyi öğrenin. Bana kalırsa hayatı basitleştirmenin en temel noktalarından biri gerektiğinde “hayır” diyebilmek. Bunu yapamıyorsanız, kaosun içinde kalırsınız.
İletişiminizi sınırlandırın. Telefonlar, sms’ler, dm’ler, mailler, forumlar, sosyal meyda ve çok daha fazlası arasında sıkışıp kalıyoruz. Eğer gelen her mesaja, çalan her telefona, yazılan her yoruma cevap vermeye kalkarsanız tüm gününüz biter. Bunun yerine iletişiminizi sınırlandırın. Sadece günün belli saatlerini, belli bir zaman süresince bu işlere ayırın. Mesela, gelen mesajlara ve maillere sabahları bakıp cevap yazın. Belli bir saatten sonra işle ilgili telefonları cevaplamayın. Bu planı, kendi yaşam gerçeklerinize göre dizayn edin ve ona uyun.
Medya tüketiminizi sınırlandırın. Eğer sosyal medya üzerinden iş yürütüyorsanız, bu maddeyi atlayabilirsiniz. Profesyonel olarak medya kullanımının gerekli olduğu durumları dışında bırakırsak, medyanın genel olarak en büyük zaman hırsızı olduğunu söyleyebilirim. İnternet ve televizyon ile bağlantılı her şey zamanınızı hiç fark etmeden çalabilir. Buna izin vermeyin. Günün belli saatleri, belli içerikleri takip edin ve size değer katmayan medya tüketimini azaltın.
Eşyalarınızı azaltın. Kullanmadığınız eşyaları evinizden gönderin. Bunun pek çok yolu var. Bu konudaki yöntemler için özellikle Basit ve Mutlu Yaşam, Bana Bi Sade kitaplarımı okuyabilirsiniz. Eşyalarınızın hepsini bir anda azalmayı hedeflemeyin, bunun yerine küçük bir alanla başlayın. Bir çekmece ve daha sonra bir dolap ve bir oda şeklinde ileleyebilirsiniz. Her seferinde tek bir alana odaklanarak ilerleyin. Süreci zamana yayın.
Gardırobunuzu sadeleştirin. Gardıroplarınız tıka basa dolu mu? Çekmeceleriniz zar zor mu kapanıyor? Bu durum size sıkışmışlık ve kaos hissettirir. Gerçekten giydiklerinizi hiç giymediklerinizden ayırın. Kendi tarzınızı, yaşam gerçeklerinizi ve giymeyi sevdiğiniz şeyleri göz önünde bulundurarak minimal ve yalın bir gardırop oluşturun. Bana Bi Sade kitabımda bahsettiğim kapsül gardrıop uygulamasını deneyebilirsiniz.
Dijital istifi bırakın. Bilgisayar ve telefon hafızalarınız ne durumda? Gördüğünüz veya çektiğiniz her fotoğrafı kaydediyor, gelen her mesajı saklıyor musunuz? Böyle bir durumda, sizin için gerçekten önemli olana ulaşmanız çok zor olur. Üstelik odaklanmanız da zorlaşır. Bilgisayar ve telefonunuzda işe yaramayan hangi uygulamalar var? Posta kutunuzda kaç tane mail var? Bilgisayarınızın masa üstü bir sürü dosya, dökümanla mı dolu? Hepsini azaltın. Kullanmadıklarınızı silin. Fotoğraflarınızı albümleyin ve önemsizleri silin.
Alışveriş alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Eğer alışveriş bağımlısıysanız veya aşırı tükettiğinizi düşünüyorsanız, bunu değiştirmeniz mümkün. Bir zamanlar ben de fazla tüketen biriydim. Basit ve Mutlu Yaşam kitabım, bu dönüşümümü anlatır. Fakat kendinizi dipsiz bir kuyuda görmeyin. Alışveriş ve tüketim alışkanlıklarınızı gözden geçirin ve en çok ne zamanlar bir şeyler satın alma ihtiyacı hissettiğinizi yazın. Arkadaki asıl nedeni görün ve ona odaklanın. Özellikle aşırı alışveriş bağımlılığı tedavisi için Sınırları Aşmak kitabımı okumanızı öneririm.
Kendinizle kalın. Genellikle hep başkalarıyla buluşmak için planlar yaparız. Bunu kendinizle kalmak için de yapın. Yalnız vakit geçirin. Bu, karmaşadan çıkıp huzurlu bir dinginliğe geçmeniz ve kendi sesinizi dinlemeyi öğrenmeniz için harika bir yoldur. Kendinizle kaldığınızda sizin için önemli olan şeyleri zamanla daha iyi ayırt etmeye başlarsınız. Aynı zamanda kendinizle baş başa kalmak, kendinize önem verdiğinizin göstergesidir. İyi hissedersiniz.
Rutinler belirleyin. Basit yaşamak basit rutinler oluşturmakla mümkün. Sabah rutini, akşam rutini, beslenme rutini, yazma rutini… Bu rutinler sizin için önemli olan şeylere alan açmanızı sağlar. Mesela, sabahları belli bir saatte kalkıp biraz kendinizle kalıp yazı yazmak, sonra bir kahve hazırlayıp güne başlamak enerjinizi müthiş yükseltir. Kendi yaşam tarzınıza göre karmaşık olmayan, basit rutinler oluşturun. Buna alışana kadar bir çizelge veya defter kullanın.
Sağlıklı beslenin. Sağlıklı beslenmekle basit yaşam arasında nasıl bir bağlantı var diyebilirsiniz. Şöyle düşünün: Sürekli hazır, paketli, aşırı yağlı ve şekerli, kızartma ürünler yediğinizde bu size orta ve uzun vadede bir sürü tıbbi mecburiyetler getirecektir. Aşırı kilo, enerji düşüklüğü, buna bağlı hareketsizlik gibi durumları da tecrübe edersiniz. Sık doktor ve hastane ziyaretleri, laboratuvar tahlilleri, eczaneye git, terapiye git, ameliyat ol, insülin iğneleri, tansiyon hapları… bence ne demek istediğimi anladınız. Sağlıksız beslenme bir sürü karmaşa getirir. Sağlıklı beslenme tüm karmaşayı basitleştirir ve uzun vadede yok eder.
Spor yapın. Sağlıklı beslenmek gibi spor yapmak da uzun vadede hayatınızdaki karmaşayı önler. Üstelik kısa vadede de harikalar yaratır: Stresi azaltır ve beyninize dopamin salgılatarak size kendinizi daha iyi ve enerjik hissettirir. Nerede ve nasıl olduğu önemli değil, düzenli olarak hareket edin. Yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme, dans… hangisi size hitap ediyor ve yaşantınıza uyuyorsa.
Kendinizi ifade etmenin yollarını bulun. İnsan olarak hepimizin en temel ihtiyaçlarından biri budur. Bu ihtiyaç baskılandığında hayatımız kaosla çevrilir. O yüzden ister yazı ister resim, şiir, çizim, tasarım, dans veya başka bir şey olsun, hiç fark etmez. Kendinizi dışa vurmanın sizin için en uygun yolunu bulun. Bu yaşantınıza anlam ve amaç katacaktır. Hayatınızdan çıkarttığınız gereksiz bir şeyin yerine bunu koyun.
Yavaş yaşayın. Evet, günümüzün süper meşgul hayatları içinde yavaşlamak zor olabilir ama imkânsız değil. Bunun en basit yolunu söyleyeceğim size: Kasıtlı yaşayın. Yediğinizin, içtiğinizin, giydiğinizin, konuştuğunuzun, gördüğünüzün, dinlediğinizin farkında olun. Her ne yapıyorsanız tüm dikkatinizi ona vererek yapın.
Hiçbir şey yapmamayı öğrenin. Bence bu, bir çeşit yaşama sanatı. Hiçbir şey yapmamak aslında kendin için çok şey yapmaktır bazen. Bazı Yaralar Yararlıdır kitabımdaki Uyan başlıklı yazımda bu konuya değinmiştim. Hiçbir şey yapmamak da bir ihtiyaçtır.
Gününüzü küçük mutluluklarla doldurun. Büyük hedefler koymak kötü bir şey değildir ancak o hedeflere giderken süreçte karşılaştıklarımızdan keyif almayı bilmek de bir seçimdir bana kalırsa. Basit yaşamak, bu seçimi yapmakla ilgili bir olgu. Mesela, gün batımı izlemek, dökülen yapraklara dokunmak, bir köpeğin başını okşamak, iltifat etmek, bir fincan kahve içmek, yağmurda ıslanmak… Hayatınızdaki
basit zevkleriniz neler? Neleri yapmak size keyif veriyor? Neler sizi gülümsetiyor? Bunların bir listesini yapın ve listenizdeki maddeleri her gününüze serpiştirin.
Comments